Aanmelden
 
 zevergem.org 

  Skip Navigation LinksStartpagina > K.V.L.V. > Voorstelling

KVLV een beweging van, voor en door vrouwen.

De moeite waard, ook voor jou!

Geschiedenis KVLV 

De geschiedenis van KVLV gaat terug tot in 1911…

Op 5 juli 1911 werd te Leuven “in den schoot van den Belgischen Boerenbond
Eene afdeeling voor vrouwen gesticht, met name Belgischen Boerinnenbond”.
Erg gevarieerd waren de nationale Boerinnenbondactiviteiten voor de eerste wereldoorlog niet. Het tijdschrift “DE BOERIN” vormde maandelijks de schakel tussen alle leden en de vereniging. De vereniging kende een hele evolutie. Het valt op dat naast de typische landbouwonderwerpen reeds vrij vlug aandacht wordt geschonken voor het verbeteren van de voeding, voor de verzorging van zuigelingen en voor een goede scholing voor meisjes op de buiten. 

In die eerste periode werd aan ontspanning weinig of geen aandacht besteed. Maar stilaan werd er hier en daar tijdens de pauze al koffie geserveerd en nadien kwamen de koekjes erbij.

In 1949 werd het maandblad “De Boerin” omgedoopt tot “BIJ DE HAARD”.
Bij het 60-jarig bestaan van de Boerinnenbond in 1971 werd de naam omgevormd tot Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen
In 1975 betekenisvol gewijzigd te worden tot Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen.
Na de jubileumviering van 75 jaar KVLV ging de ledenaangroei gestadig verder en kende zijn hoogtepunt in 1991. “Bij de Haard” werd “EIGEN AARD” met een nieuwe look en een vernieuwde inhoud.
Per 1 januari 2003 verhuisde KVLV van Leuven-stad naar Wijgmaal naar een nieuw opgetrokken gebouw op de oude Remy-site.

Eindelijk een plaats waar de hele groep KVLV zich kon huisvesten. Want KVLV heeft zich als socio-culturele organisatie niet alleen ontwikkeld als vormingsbeweging, zij heeft ook haar dienstverlening uitgebouwd. Zo ontstonden er in de loop der jaren verschillende vzw’s waarvan sommige uitgroeiden tot de grootste private dienstverleners in hun sector: Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang, Zorg-Saam en Ons Zorgnetwerk.

Sinds 1 mei 2005 werkt KVLV aan haar nieuw profiel. KVLV staat nu voor “Vrouwen met vaart”. Er wordt niet meer verwezen naar de onderliggende betekenis van de letters. KVLV is een naam voor een vereniging van vrouwen met vaart. Ook het maandblad werd in een nieuw, aantrekkelijk en hedendaags kleedje gestoken en heet nu “VROUWEN MET VAART”.
Ca. 120.000 leden, waaronder ruim 14.000 vrijwillige bestuursleden in 1050 dorpen komen jaarlijks 50 000 keer samen rond thema’s zoals sport en spel, relatievorming en opvoeding, crea- en handwerk, bloemschikken, culinair bezig zijn, gezondheid, cultuur en reizen, natuur, …Copyright 2001-2008 - www.zevergem.org © Jean Paul Mertens.
Voor meer inlichtingen betreffende deze site: webmaster@zevergem.org

 Deze site is reeds maal bezocht sedert 28/04/2001